A sokoldalú konyha

 

Konyha vagy nappali? Nappali vagy konyha? Konyhaszoba? Mindegy minek nevezzük. Hiszen többnyire itt élünk társasági életet, így a két helyiség közötti határok egyre inkább elmosódnak. 

Ez két dolognak köszönhető. Először is, az életterünk egyre kisebb lesz, különösen a városokban, ahol a legtöbben élünk. Másodsorban pedig, a konyha már nem csak az főzés és étkezés helyszíne. Napjainkban a konyhában eszünk, találkozunk és kikapcsolódunk. Ez azonban azt jelenti, hogy a tervezőknek egyre ötletesebb megoldásokat kell kidolgozniuk annak érdekében, hogy minden kis négyzetcentimétert kihasználjanak.

Okos tervezéssel a mosogatót és a sütőt is el lehet rejteni tolóajtók mögé, ezáltal sokkal inkább nappali mint konyha hangulata lesz a helyiségnek. Az étkezőasztalokat pillanatok alatt át lehet alakítani dohányzóasztallá, egyszerűen a lábak magasságának állításával. A konyhai szigetek is egyre népszerűbbek lesznek. Az egyszerű formaterv a nagy tereket több zónára osztja, anélkül, hogy falakat kellene emelni; így a tér továbbra is egyben marad.

Ahogy egyre aktívabb, sokoldalúbb életet élünk, többcélú, nyitott terekre van szükségünk, ahol a határok elmosódnak. És a társas lét, ez a nagyon is emberi attitűd, az otthon tervezésének alappillérévé válik.