Innovatív megoldások – az indukció vonzásában

Az indukció vonzásában

 

Az indukciós technológia alkalmazása a főzésben olyan, mintha villámháborúban hajtanánk uralmunk alá a földet. De mégis mi teszi ezt a fajta főzési módot olyan vonzóvá? Nos, a sebesség, a kezelhetőség, a biztonság, a tisztaság együttese, s akkor még nem is beszéltünk a hatékony, környezetbarát megoldásokról. Mielőtt azonban végigvennénk mindezeket a pontokat, nézzük meg közelebbről, hogyan is működik az indukciós főzés!

 

A lényeg a mágnesesség

 

A hagyományos elektromos tűzhelyek sugárzó hőenergiával melegítik fel először a főzőfelületet, amely viszont továbbadja a hőt az edénynek és a benne lévő ételnek. Az indukciós főzőlapok ezzel szemben mágneses energiát alkalmaznak, melynek részeként a főzőfelület alatt elhelyezkedő tekercs hoz létre a felületen áthaladó áramot. Amikor mágnesezhető anyagból készült edényt helyezünk a főzőfelületre, az áram nagyon gyors mozgásra készteti a benne található ételek molekuláit. S ez a reakció az, ami létrehozza a főzéshez szükséges hőt.

Miért is olyan jó ez?

 

Számos oka van annak, amiért az indukciós főzés annyira népszerű kezd lenni. Ahogy korábban is említettük, nagyon gyors. Egy liter víz például 90 másodperc alatt felforralható vele, ami mintegy háromszor gyorsabb, mint a hagyományos gáz- vagy villanytűzhelyek sebessége. S mivel a főzőfelület sík üvegkerámia kivitelű, bármilyen kifutott étel könnyen letörölhető róla. Bár az is igaz, hogy ilyesmi nem nagyon történik meg rajta, mert az indukciós tűzhelyek nagyon érzékenyek, és minden beállításra azonnal reagálnak. Biztonságosságuk annak köszönhető, hogy maga a főzési felület nem forrósodik át, s így kisgyermekek mellett is nagyszerűen használható. A legjobb azonban mégis az, hogy az indukciós tűzhelyekkel óriási energiamegtakarítást lehet elérni. Az Electrolux indukciós modelljei 50%-kal hatékonyabbak, mint a sugárzó hővel működő elektromos tűzhelyek, és 70%-kal hatékonyabbak, mint a gáztűzhelyek. Ez pedig csak jó hír lehet mind Önnek, mind a környezetnek.